tirsdag den 17. april 2012

Hus i fondant

Vores hus som kage
Et forsøg på en kage, som er ud over det sædvanlige.


I anledning af vores housewarming valgte jeg at ville lave/bygge en kage som skulle ligne vores nye hus.
Jeg gik derfor ud og købte en pakke med 2 prægere i hhv mursten og træstruktur på http://www.deleukstetaartenshop.nl sammen med en del forskellige farver, samt MMF fondant og lidt andet. Pastafarverne koster her 2,09 euro (ca 16 kr), hvor de i Danmark koster 35-40 kr pr stk i forretningerne. Portoen er kun 10 euro, så man skal ikke købe ret meget før det er en god forretning at handle her.
Grunden til at jeg købte MMF-fondant er at jeg synes det smager meget bedre end Wiltons almindelige fondant. Det er dog ikke helt så godt at modellere med, så de fleste modellerede ting er lavet med Wiltons fondant, da disse normalt ikke bliver spist alligevel...

Jeg besluttede med det samme at fyldet og bundene ikke skulle være ligesom dåbskagen, da jeg synes at det blev lidt for "sødt i sødt". Jeg valgte derfor at lave lagkagebunde med nødder i ud fra denne opskrift. Dog tilføjede jeg både hasselnødder og hakkede mandler. Jeg lavede samtidigt en af bundene med 50g finthakket chokolade, hvilket gav et rigtigt godt spil. Loftet på kagen er en chokoladekage, hvor jeg havde halvt kakao og halvt chokolade. Jeg kan ikke lige huske hvor jeg fandt opskriften, men det blev en rigtig god svampet chokoladekage. Desværre blev den ret tung, således at kagen begyndte at kollapse da jeg lagde fondant på som tag. Det er derfor at væggene er så skæve.
Fyldet bestod af en hyldeblomst mousse som jeg har fundet hos Himmelske-kager.blogspot.com. Personligt synes jeg at den er for sød, men sammen med en syrlig hindbær mousse er den rigtig god. Hindbær moussen er en rigtig god syrlig mousse som du kan finde opskrift på her. Jeg lavede en dobbeltportion til denne kage.. Til sidst forsøgte jeg at lave en banan/chokolademousse, men der fandt jeg hurtigt ud af ikke kunne lade sig gøre. Moussen blev grynet og ret tynd så jeg brugte det bare til at "lime" loftet/taget (chokoladekagen) ovenpå resten af lagkagen.
Kagen er smurt op med 1:1 chokolade ganache, som blot er 1 del kogende piskefløde blandet med 1 del mørk chokolade (50-60%), som herefter er kølet ned til en konsistens som Nutella.


Taget lavet på følgende måde:
Jeg har lagt grillspyd på kagen lige efter jeg smurte den op, med lige lang afstand mellem hinanden. Herefter kommer de med i køleskabet, således at de sætter sig lidt fast i chokolade ganachen. Herefter lægges blot strimler af fondant ovenpå taget, startende nedefra, og trykkes ned i mellem pindene så det sætter sig fast på kagen. Den næste strimmel overlapper den første en smule og på denne måde lægges fondant på hele taget. Selve tagryggen bliver lavet ved at lægge en pølse af fondant imellem teglene på begge steder. Derefter laves en bredere strimmel som lægges ovenpå. Når fondanten har siddet på kagen i 5-10 minutter kan du trække pindene ud, uden af fondanten falder sammen igen. Den nemmeste måde at få pindene ud er langsomt at dreje dem rundt mens du trækker dem ud, så de slipper kagen helt inden du trækker dem helt ud.

Udestuen skulle have været lavet af isomalt. Jeg havde faktisk lavet "vinduespartier" i isomalt, som bare skulle skæres til, men mangel på tid gjorde desværre at jeg måtte droppe dette og i stedet "bare" bruge husblas som vinduer. Der skulle jo være et sted hvor jeg kunne stille mit "poolbord", som jeg havde lavet på forhånd. Du kan se poolbordet her
Græsset skulle også have været lavet med en græs-tyl, men det blev også droppet pga tidspres. Nedenfor kommer der nogle billeder af huset og under dem vil jeg forklare hvordan jeg lavede hegnet og broen.

Bagsiden af huset. Læg mærket til træet som står op
ad husmuren. Dette er et pæretræ i virkeligheden.
Fliserne er lavet med samme præger som husmuren.
Gruset i indkørslen er blå birkes.Hegnet er sat fast med royal icing. Jorden under urtepotterne er lavet
af Oreos chokoladekiks som er blendet/finthakket.
Søen er gele der er farvet blå. Gele kan købes på bøtte eller laves selv.

Kagen med have kom til at være ret stor. Jeg havde glemt
at tjekke om kagepladen (som er lavet at to lag flyttekasse)
kunne komme igennem dørene fra køkkenet og ud i udestuen,
men det gik heldigvis lige.

Sandkassen er blot 4 strimler fondant hvor jeg har brugt prægeren
til at give den et trælook. Sandet er rørsukker.

Udestuen som er lavet af husblas med et stykke isomalt over.
Bag udestuen kan man skimte trampolinen.
Vinduerne er lavet af hvid fondant der er skåret ud
med et sort stykke fondant bagved

Haven. Læg mærke til gyngestativet. I travlheden glemte jeg helt
at lime afstiverne på, så det væltede kort tid efter at billedet var blevet taget.

Vores lille bro som går over åen i haven.
Den var meget nem at lave men gav et rigtig
hyggeligt udtryk i haven.


Her vil jeg kort beskrive hvordan man laver et havehegn som bliver lige.

Rul fondant ud og lav en lige stimmel i den højde hegnet skal være. Skær derefter de lodrette "pæle" på hegnet ud i lige store stykker og lav spidsen på den i toppen. Skær derefter 2 lige brede strimler som disse pæle skal limes fast på. Læg herefter "pælene" ved siden af hinanden med en tandstik imellem og lim de vandrette stolper fast på. Her lægger du to tandstikker imellem dem for at skaffe lige lang afstand.Lad hegnet tørre mindst et par timer før du sætter det op. Husk at lave de tykke stolper som hegnet sættes fast på.
Efter 10 minutter kan du vende hegnet om, blot du beholder de øverste
tandstikker til at støtte hegnet med mens det tørre

Sådan laves en havebro:

Rul fondanten ud i en tykkelse af 6-8 mm og skær 2 ens halve "cirkler" ud og læg dem på en pølse af fondant i den højde som du ønsker at broen skal være. Mens dette størkner, rulles mere fondant ud i en tykkelse på et par mm. Skær et stykke ud om dækker hele broen og lav fordybninger i så det ligner at stykket er samlet af flere stykker fondant. Dette kan gøres med en uskarp kniv eller en tandstik det trykkes ned på. Husk også at lave fordybningen på siden af stykket for at gøre det virkelighedstro.

Sådan laves en trampolin

Find to glas eller kageringe som har næsten samme størrelse. Den ene skal være den samlede bredde af trampolinen og den anden være selve dugen (altså det inderste) Rul først et stykke blåt fondant ud og stik en cirkel ud med den store ring/glas.
Her er allerede trykket en ring ud med det store glas
Nu laves et hul i midten med det lidt mindre glas.

Lav nu et hul i midten af cirklen så kanten hele vejen rund bliver lige stor.

Tag nu og rul sort fondant ud og stik en cirkel ud med det store glas/ring. Lim de 2 stykker sammen og læg det til tørring.
Man kan også lade den blå kant være et par mm
større end den sorte således at du kan
folde kanten rundt om det sorte, så det ser mere
virkelighedstro ud.

Lav nu benene til trampolinen i grå fondant. og pensel dem herefter med metallic dust,så det ligner metal

De 2 nederste er malet med metallic dust.
Sæt benene på trampolinen når alle dele er tørret og blevet hårdt nok til at holde faconen. Benene sættes på med lidt royal icing.
Jeg laver normalt sådanne figurer 1  uge før jeg skal bruge dem og stiller dem i en papkasse som ikke må lukkes for tæt.

Jeg håber at det har givet en ide om lidt af det som jeg har lavet. Hvis du har spørgsmål eller kommentarer til det som jeg har lavet så læg en kommentar.

1 kommentar:

  1. Hvor er den fin (: Ærgerligt at den falder lidt sammen efter så meget arbejde- sikke et projekt. En anden gang vil jeg foreslå at du kan bruge nogle tynde træ-stokke ca 2 cm diameter (kan fåes i panduro hobby) og stikke ned igennem kagen som dine "tag-pinde" kan hvile på. (:

    SvarSlet