Flødeboller
med forskellige bunde
Hjemmelavede flødeboller Desværre blev flødebollerne lidt brændte, men det kunne dog ikke smages. |
Jeg vil her i min blog komme med 4 forskellige typer bunde, således at man selv tage den som passer bedst til ens smag.
Personligt elsker jeg marcipanbunde, men bunde af tuiles smager også godt, specielt hvis man laver dem tykke som jeg har gjort nedenfor. Man kan også bare købe mariekiks. Jeg har ikke selv smagt denne udgave, men vil dog anbefale at man enten køber dem som er belagt med chokolade, eller selv belægger dem, og vender chokoladen opad, så man undgår at kiksen bliver blød efter en halv dag.
Opskrifterne nedenfor er hver til en hel portion flødeboller, så hvis man vil prøve begge slags bunde, uden at lave dobbelt antal flødeboller, skal man halvere mængderne.
Tuiles:
Tuiles som kagekurve, hvor man har taget noget af dejen og puttet kakao og vand i til at dekorere med. |
Til flødeboller, kan man enten vælge om man vil have en tynd kage som bund eller en lidt tykkere (ca 2 mm). Hvis man ønsker en tykkere bund, skal man blot stege kagerne på en passe på samme måde som når man bager pandekager, pas dog på, da sukkerindholdet gør at kagen nemt brænder på.
Ingredienser:
100 g smeltet smør
100 g sukker eller flormelis
100 g hvedemel
2 æg
Alle ingredienser røres sammen i en skål til de har en ensartet masse.
Hvis man vil have de tynde bunde skal man lægge en teskefuld dej og lægge det på bagepapiret på en bradepande, husk at lave god afstand mellem "klatterne", da dejen flyder ud i ovnen.
Bag dem ved 180°C i 5-8 minutter, indtil kagerne bliver gyldne i kanten.
Tuiles bagt på panden ved høj varme. Pas meget på de ikke brænder på. |
Lad småkagerne køle helt af, inden de skal bruges.
Marcipanbunde:
Da bundene er lavet af ren marcipan er de lynhurtige at lave. Det er nemlig blot 500 g marcipan der skæres i skiver på 2-3 mm tykkelse og bages 5-8 minutter ved 180°C. Desværre laver Anton Berg ikke længere runde ruller med marcipan. De er i stedet blevet firkantede, men fortvivl ikke, det er ret let at lave dem runde, ved at rulle stangen lidt. Forsøg ikke at lave firkantede flødebollebunde, skummet vil altid blive rundt, og så kommer der nogle grimme kanter på flødebollerne.
Mens bundene køler af, laves skummet.
Ingredienser til skummet:
300 g sukker
1 dl vand
160 g past æggehvider (= 4 bæger, da der er 40 g i et bæger)
Kog vand og sukker i 2 minutter. Sukkeret skal være gyldent i kanten.
Pisk æggehviden let og tilføj langsomt sukkermassen. Pisk derefter skummet i 15 minutter ved middel hastighed. Sidst jeg lavede flødebollerne, havde jeg ikke lige nogen elpisker ved hånden, så det var med et almindeligt piskeris. Det tog 30 minutter før skummet var blevet fast, av min arm...
Skummet fyldes på en sprøjtepose eller en frysepose og sprøjtes på bundene. Fjern evt. spidse toppe med en tandstik eller lignende, for at undgå at denne bliver brændt i ovnen.
Flødebollerne bages i ovnen ca 5 minutter ved 180 °C indtil skummet er fast i overfladen. Pas på at det ikke bliver brændt i toppen.
Mens flødebollerne afkøles hakkes 250-500 g mørk chokolade og smeltes i vandbad eller i mikrobølgeovn.
Chokoladen kan enten hældes over flødebollen med en ske, mens du holder flødebollen i hånden, eller duppes på med en pensel. Personligt synes jeg at første løsning er det nemmeste, og hurtigste, dog bruges op til dobbelt så meget chokolade ved denne løsning.
Sæt flødebollerne til tørring på en rist eller et bagepapir. Hvis der skal kokos på, eller andet pynt, skal dette hældes over så snart flødebollen er blevet betrukket, da chokoladen størkner ret hurtigt.
Hjemmelavede flødeboller med forskelligt drys |
Hvis du har gode tip til flødeboller, så smid gerne en kommentar.
Ingen kommentarer:
Send en kommentar