tirsdag den 14. februar 2012

Chokoladefondant

Chokoladefondant
En nem dessert/kage der imponerer


Chokoladefondant, med vanilieis, hindbærsauce og flødeskum.
Desværre fik denne chokoladefondant lidt for meget og var ikke  helt så flydende i midten.

Jeg abonnererede i en overgang på magasinet Mad & venner, og mit yndlings nummer var naturligvis et der fokuserede på chokolade. Opskriften Gateau Marcel, som jeg har skrevet om, er bl.a. fra dette blad. En anden opskrift som prydede forsiden var en chokolade fondant, som er en muffin, hvor det inderste er flydende. Det virkede som en besværlig opskrift, specielt fordi det kræver at den bliver serveret med det samme, for at undgå at det inderste størkner. 

Jeg besluttede mig alligevel for at prøve at lave den, men da jeg ikke lige kunne finde bladet, fandt jeg en opskrift på internettet. Den var ikke helt magen til, men denne opskrift passede mig faktisk bedre da den var tilpasset at dejen kunne fryses i muffinsformen og bages direkte fra frost. Man kan derfor fryse dem ned enkeltvis og så lige smide det antal i ovnen som man skulle bruge, da kagen jo ikke egner sig til at blive bagt på forhånd.

Ingredienser (9-12stk):
200 g mel
200 g sukker
200 g smør + 25-50 g til at smøre formene med
4 past. hele æg
4 past æggeblommer (2 bg)
200 g chokolade
Lidt kakao til at smøre formene med

Da midten i kagen skal være flydende er det naturligvis nemmest at lave kagen hvis man bruger en forholdsvis stor muffinsform, gerne 1,5 dl stor, hvor de normale forme kun er på 1 dl.
Ideelle til Chokolade fondant.



  1. Smelt det smør du skal bruge til at smøre formene, og pensel/smør formene. Stil dem herefter på køl i 5 minutter og smør igen. 
  2. Sigt kakao over formene. Bank det overskydende kakao af og stil formene på køl igen. Det er nemmest at få kakao på kanterne, ved at hælde formene når du sigter kakaoen på. Hvis du regner med at skulle fryse kagerne ned, behøver du ikke stille formene på køl efter du har drysset dem med kakao.
  3. Smelt smør og hakket chokolade
  4. Pisk sukker og æg (både æg og æggeblommer), til en luftig masse
  5. Vend chokoladen over i "æggesnapsen" lidt ad gangen.
  6. Bland melet i, og rør stille rundt indtil dejen er ensartet.
  7. Fyld formene op til ½ - 1 cm til kanten. 
  8. Hvis ikke kagerne skal fryses ned, skal de i køleskabet til de er gennemkolde, ca 1 time. Hvis ikke de er gennemkolde, vil du få problemer med at få midten af kagen til at være flydende. Hvis kagerne fryses ned kan de holde sig i minimum 1 måned.
  9. Bag kagerne ved 200 °C varmluft i ca. 12 minutter. Bemærk at der skal holdes godt øje med kagerne. Kagen skal have en sprød skorpe, men stadig være "blævrende". Hvis skorpen sprækker har den fået for meget, og så skal du ikke regne med at kagen er andet end en tung chokolademuffin. Hvis kagen kommer fra frost, skal du regne med at den skal have 3-5 minutter længere. Det er okay at gå fra ovnen de første 10 minutter, men herefter vil jeg anbefale at du bliver i nærheden af ovnen og et par gange i minuttet kigger til kagen. 
  10. Hvis du skal servere kagen med is eller lignende, skal dette gøres klar mens kagen er i ovnen, da man ellers hurtigt kan bruge for lang tid på dette og imens størkner chokoladen.
  11. Lad kagerne køle af i 1 minut
  12. Løs kagerne fra formene ved at skære forsigtigt med en urtekniv, og vend dem forsigtigt ud i hånden.
  13. Server kagen straks.


Hvis du vil have en mere intens chokoladesmag, så fyld formene halvt op, hvorefter der ligges et stykke chokolade i midten af formen og dækkes med dej.
Man kan også lave en lille overraskelse, ved at lægge et stykke hvid chokolade i midten. Dette vil gøre at det flydende vil være både mørkt og hvidt.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar