mandag den 2. januar 2012

Overflødighedshorn

Overflødighedshorn
Et lille horn til 6-7 personer
Mit første overflødighedshorn

Til nytårsaften tilbød jeg folk fra mit arbejde at lave noget kransekage, så de havde lidt lækkert når de nu skulle være på arbejde henover nytåret. Jeg besluttede mig for at lave et overflødighedshorn, da jeg ikke havde prøvet dette før og samtidigt syntes at de er rigtigt flotte.

For at lave et overflødighedshorn skal du bruge følgende indgredienser og materialer:
375 g marcipan
2 bg. past. æggehvider
75 g sukker
ca 200 g flormelis
ca 100 g chokolade, mørk
Skabelonen til overflødighedshornet
Bagepapir
Sprøjtepose, eller dypfrostposer til hhv chokolade og glasur
Skabelon til overflødhedshorn
En vægt
Et rent viskestykke.

Når du har fundet alle tingene kan du komme igang.

Kransekagemassen:
375 g marcipan
1,5 bæger past. æggehvide
75 g sukker

Flormelis til udrulning/bordet.


 1. Ælt marcipan, æggehvider og den almindelige sukker sammen til en ensartet masse.Dette kan gøres med dejkroge eller med hænderne. Massen skal være fast, men klistret.
 2. Print skabelonen ud og læg den under et stykke bagepapir. Klik på linket, ikke selve billedet, da du ellers får skabelonen i en forkert størrelse.
 3. Mål nu af, således at du får en af hver af figurerne, dog skal du have to af nummer 5, da den ene skal bruges til foden på hornet. Husk også at måle af til toppen (5 g). Resten af kransekagemassen skal bruges senere.
 4. Tænd ovnen på 230 °C
 5. Form toppen til en kugle så den passer til cirklen på skabelonen. Du kan selv vælge om du vil lade den være  rund eller kegleformet, som jeg har gjort. Husk blot at hvis du gør den kegleformet, skal bunden af keglen stadig være på størrelse med cirklen på skabelonen.
 6. Form nu figurerne 1 - 8. Disse skal være cigarformede, således at de passer til skabelon. Start med at lave den runde og rul dem herefter ud med en lidt hul hånd, så vil de næsten selv lave sig i den rigtige form.
 7. Figur 9 skal ikke være cigarformet, men blot være en rund pølse.
 8. Tryk nu, med din hånd, på siden der vender ind mod dig selv, på alle figurerne, således at der bliver dannet en 45° vinkel, og de bliver trekantede, hvis man skar dem igennem. Husk også at gøre det med figur 9 og begge figur 5.
 9. Saml nu figurerne til ringe, undtagen den ene af figur 5 som du skal være hesteskos-formet. 
 10. Resten af kransekagemassen deles i 2-3 stykker og rulles til en pølse, med en diameter på ca. 2 cm.
 11. Tryk på pølsens sider således at du dannet en trekant, hvis du skar den igennem. Pas på med at lave spidsen for spids, da dette vil gøre at spidsen vil meget mørk før resten af kransekagen er færdigbagt. Skær nu stykker ud i længder på ca. 4-5 cm, med en skarp kniv.
 12. Læg figurerne, og de løse stykker over på en bageplade med bagepapir og sæt i den varme ovn. Sæt evt. pladen ovenpå en anden bageplade, for at undgå at bunden bliver for mørk.
 13. Bag kransekagen i 6-10 minutter. Det skal være almindelige over/undervarme. De tages ud når er blevet gyldne, uden af de bliver for mørke.
 14. Mens kransekagen afkøles, laves Royal Icing glasuren ved at tage ½ bæger past. æggehvide og blande det med flormelis i en skål. Der skal være så tykt at der begynder at komme toppe på glasuren når du rører i det.
 15. Fyld nu glasuren i en sprøjtepose med meget lille hul i tyllen. Hvis du bare bruger en dybfrostpose, så fyld den med glasuren først og klip så et meget lille hul i det ene hjørne. Klip også så meget af det "overskydende" pose af, som er i bunden af posen, da dette ellers vil komme til at ramme når du bruger posen. Hvis hullet er for stort vil striberne blive for være at pynte med.
 16. Pynt nu alt kransekagen med glasuren. Husk at komme helt ned på siderne af ringene. Hvor tæt striberne skal være på hinanden er en smagssag, men jeg synes personligt at de skal være så tæt på hinanden som muligt uden at de løber sammen.
 17. Gem resten af glasuren, den skal bruges senere.
 18. Mens glasuren størkner, hakkes chokoladen fint og smeltes i vandbad eller i mikrobølgeovn. Pas på med at gøre det for varmt, da det vil gøre chokoladen mat, og samtidigt være længere om størkne.
 19. Tag ca. halvdelen af de små kransekagefigurer og dyb enderne i chokoladen. De resterende skal der ikke gøres noget ved. Det er en smagssag hvor meget mange man skal lave chokoladeender på. Jeg personligt synes der kommer et flottere spil hvis de ikke er ens allesammen.

  Nu skal ringene samles.
 20. Tag resten af den smeltede chokolade i en sprøjtepose med et mellem hul, eller en dybfrostpose hvor du klipper et hul på næsten 1 cm.
 21. Tag figur 9 og læg den med bunden i vejret. 
 22. Sprøjt et lag chokolade på bunden og tag figur 8 og læg den med bunden mod figur 9. Bemærk at disse to skal ligge bund mod bund, og at figur 8 skal vende således at den tynde del vender opad.
 23. Sprøjt et lag chokolade toppen af figur 8 og sæt figur 7 på med bunden mod figur 8.
 24. Fortsæt sådan med resten af figurerne, undtagen den ekstra figur 5, som er formet som en hestesko
 25. Når den ikke længere kan stå selv, tager du det rene viskestykke og folder det og bruger dette som støtte til hornet som du nu har lagt ned.
 26. Når du kommer til de sidste ringe, kan de ske at du skal lade dem tørre lidt i imellem hvert lag, for at udgår at den falder fra hinanden.
 27. Tag fadet hvor hornet skal være på og lim hesteskoen fast på fadet ved at spøjte lidt glasur på undersiden af figuren. og sæt den på fadet.
 28. Når glasuren er størknet limes hornet fast på hesteskoen vha chokoladen.
 29. De små kransekager lægges i hornet, således at det ser ud som om de falder ud af hornet. Det kan evt være nødvendigt at lime nogle af kransekagerne fast på fadet med glasuren, således at de ikke glider ned.
Så er overflødighedshornet færdigt. Man kan også fylde det med andet end kransekage. Jeg lagde senere nogle små hjemmelavede flødeboller ved, således at der var en overflod af fyld.
Opskriften på flødeboller kommer på et kommende indlæg, som jeg håber at kunne skrive om et par dage. Jeg skal lige have bagt nogle flødeboller så jeg har nogle billeder til bloggen.


3 kommentarer:

 1. Hvor mange personer rækker opskriften til?

  SvarSlet
  Svar
  1. Undskyld det meget sene svar. Opskriften svarer til ca 8-10 personer vil jeg mene.

   Slet
 2. Glasuren slipper fra ring nr. 5 og 6, selvom de stod så fin limet sammen med chokolade. Hvad har jeg gjort forkert ?

  SvarSlet