tirsdag den 18. juni 2013

Studenterbrød

Luksus studenterbrød
Meget bedre end bagerens



Jeg havde forleden ikke fået lukket min skabsfryser ordenligt, så da jeg opdagede det var temperaturen 5°C i den. Det betød at jeg måtte smide en del kød mm ud. Derudover havde jeg også nogle kagerester i fryseren. De skulle bruges eller smides ud. Jeg valgte derfor at lave studenterbrød ud af dem. Selve kagemassen er den samme som der er i mine luksus træstammer.

Ingredienser til mørdejsbundene:
150 g mel
50 g flormelis
100 g kold smør
1 æg
Hindbærsyltetøj til at smøre på bunden.

Bland mel, flormelis sammen og smuldre smøren ned i blandingen. Ælt nu dejen hurtigt sammen og tilsæt ægget når dejen er grynet men ensartet. Tilsæt nu ægget og ælt hurtigt dejen sammen til en sammenhængende masse. Det er vigtigt at der ikke æltes for meget da dejen ellers vil smelte.
Hvis man har en foodprocessor kan man også nemt bruge denne til at hakke ingredienserne sammen.

Pak dejen ind i film og læg i køleskabet i ca 20 minutter

Tænd ovnen på 200°C

Rul dejen ud mellem 2 stykker bagepapir i en firkant som svarer til ca 25x20 cm (eller lignende). Læg dejen med bagepapirer på, ned i en passende bradepande. Hvis dejen går lidt op på kanterne så skær blot en streg i dejen med bagsiden af en kniv, uden at fjerne bagepapiret., langs kanten, således at den færdige bund vil blive helt flad. Prik huller igennem det øverste lag bagepapir og ned igennem dejen.

Bag bunden i 15 minutter med bagepapiret ovenpå og tag det herefter af og giv det ca 5 minutter mere. Dejen skal være gylden, men ikke brun.
Køl bunden af på en rist.

Ingredienser til kagemassen:
  • 500 g kagerester
  • 125 g smør, stuetemperatur
  • 100 g kakao (20-50 g hvis det er chokolade-kagerester der bruges)
  • 3 spsk romessens (eller rigtig rom)
  • 2 tsk vanillesukker
  • 2-3 spsk hindbærmarmelade
  • 200 g smeltet mælkechokolade 
  • 100-150 g flormelis 

Rør alt grundigt sammen, evt i en køkkenmaskine. til en ensartet masse.
 
Læg bunden på et plant underlag, evt i den afkølede bradepande.
Smør hindbær syltetøj på bunden
Læg forsigtigt kagemassen ovenpå og gør den så plan så muligt og gerne med lodrette kanter. Alternativt kan det yderste af kagen skæres af senere så der kommer den rigtige form på studenterbrødet.
 
Bland glasur af flormelis og lidt kogende vand og smør det på kagemassen og drys krymmel på. Stil herefter kagen på køl, så den er helt fast. Kogende vand vil gøre at glasuren ikke løber så meget som ved koldt vand. Glasuren på billedet er lavet på koldt vand, hvilket er grunden til at det er løbet lidt ud.
Skær med en skarp kokkekniv passende stykker og server. 
Studenterbrød smager bedst når det er koldt, og er også nemmest at spise koldt.














 


3 kommentarer:

  1. uha, jeg havde helt glemt studenterbrød. Nu får jeg klart lyst til at serverer sådan en solid omgang:-)

    SvarSlet
    Svar
    1. Ja det er desværre gået i glemmebogen for mange, og det er blevet svært at opdrive hos bagere.
      Så er det godt man kan bage det selv...

      Slet
  2. hvor mange rækker den til??

    SvarSlet