mandag den 14. september 2015

Nem og hurtig brunsviger

Brunsviger
Færdigbagt 30 min efter man er startet

Kan man virkelig lave en brunsviger på 30 minutter? Skal den ikke hæve før den kommer i ovnen?
Denne opskrift har jeg lavet mange gange, specielt på arbejdet da det er en man kan nå at lave i en frokostpause, og samtidigt have tid til at spise frokost. Den kan laves på 30 minutter når man har lavet den et par gange. Første gang skal man dog regne med 40 minutter fra man går i gang til man tager den ud af ovnen. Husk dog på at der går i hvert fald 15 minutter efter den er kommet ud af ovnen til at man kan spise den, da den er meget varm pga sukkerfyldet. Den skal ikke hæve inden man tager den i ovnen. Det sker mens ovnen bliver varm. Det er derfor vigtigt at kagen kommer ind i en kold ovn, da den ellers ikke vil kunne nå at hæve nok inden den bliver bagt.
Jeg var selv skeptisk da jeg første gang lavede den, for ville den manglende hævning og den høje mængde af gær ikke gå ud over smagen, men jeg blev meget overrasket over smagen. Det er den bedste brunsviger jeg har smagt til dato. Hvis du har en som du synes er bedre, så må du meget gerne smide en opskrift eller link til opskrift i kommentarfeltet nedenfor.
Nåh, men til opskriften:

Ingredienser (til en dyb bradepande - ca 24 personer)
  • 5 dl koldt vand
  • 100 g gær (2 pk)
  • 100 g sukker
  • 100 g smeltet smør
  • 800 g hvedemel

Fyld:
  • 150 g smør
  • 500 g brun farin (1 pk)
  • 2 spsk mørk sirup
  • 2 tsk mælk
  • 3 tsk kanel

Fremgangsmåde:
  1. Rør gæren ud i det kolde vand og tilsæt sukkeret
  2. Smelt ved lav  varme smøren og tilføj den varm til væsken. På den måde bliver væsken lun og gæren bliver mere aktiv. Hvis smøren smeltes ved for høj varme kan det ske at smøren bliver så varm at den vil dræbe gæren når den kommer ned i vandet.
  3. Tilføj hvedemelet og rør godt sammen. Den skal kun røres ikke æltes.
  4. Smør dejen ud på en dyb bradepande med bagepapir på. Sørg for at dejen kommer helt ud til kanten. Dejen vil hæve til mindst 3 gange tykkelsen, så husk at bruge en dyb bradepande
  5. Smelt smøren til fyldet og rør derefter resten af ingredienserne sammen med smøren. 
  6. Lav fordybninger i dejen med dine fingre. Det nemmeste er at hælde lidt olie en en kop og så dyppe fingrene i olien inden du stikker i dejen, og når dine fingre begynder at klistre til dejen. Problemet er at hvis de begynder at klistre for meget til dejen vil du rive hul i dejen og så vil alt fyldet lægge sig under kagen i stedet for ovenpå kagen.
  7. Hæld fyldet over dejen og smør det ud så det dækker hele dejen.
  8. Sæt kagen i en KOLD ovn og tænd den på 200°C.
  9. Bag kagen i 20 minutter, og lad den køle af inden du skærer i den. Hvis ovnen er en ældre dato og derfor længere om at blive varm vil jeg forlænge bagetiden med et par minutter, indtil dej som ikke har fyld på er begyndt at tage farve.
 
Husk at prikke huller i dejen inden fyldet kommer på
Dette er en halv portion da der kun kom 12 personer.

Man kan enten bare smelte smøren og så  røre sukker mm i
eller man kan lade det hele koge lidt op. Hvis man lader det
koge lidt op så vil sukkeret smelte og fyldet vil ikke "knase" så meget
som hvis man ikke gjorde.

2 kommentarer: