mandag den 16. april 2012

Poolbord

Et poolbord i fondant
Poolbordet inden der kom ben på.
Vi er flyttet i hus i januar, og her er en udestue som indtil videre næsten står tom. Min drøm er at få et poolbord derude og et par barstole, så det er et "voksensted" til når børnene er puttet.

Da jeg besluttede mig for at lave en kageefterligning af vores nye hus, skulle der naturligvis også laves en udestue, og i denne skulle der da være et poolbord.

Jeg har nedenfor prøvet at beskrive hvordan man laver et poolbord. Det kræver en rolig hånd, men igen: Når jeg kan, så kan alle andre også...

For at kunne lave et poolbord skal du bruge følgende:
 • Fondant.
 • Pastafarver: Brun, grøn, blå, gul, rød, og evt sort og lilla. Jeg har købt sort fondant, da det er rigtigt svært at få fondant farvet helt sort selv. Farven lilla skal kun bruges til "kuglerne", så den er ikke nødvendig, da du ikke behøver at lave alle kugler, og ellers kan blande rød og blå sammen.
 • En skarp kniv, eller en Knife & Scriber tool fra FMM sugarcraft
 • Et underlag, eller et godt køkkenbord og en duster.
 • Pensel og en smule vand, eller en vandpensel, hvis man har en sådan en. Dette er til at lime stykkerne sammen.
 • Hvid pulverfarve og en smule klar alkohol (vodka eller rom), til at blande med. Jeg købte en farve der hed "Snow drift", da denne hvide ikke har glimmereffekt som farven "Pearl dust" har.


Start med at farve en portion fondant, som er blandet med tylose, brunt. Sørg for ikke at gøre farven helt ensartet da strukturen gerne skal ligne rigtigt træ. Normalt skal fondant med tylose ligge i et par timer før du bruger det, men da det primært er fødderne der har brug for tylose, og disse først skal laves til sidst, behøver det ikke at ligge før du kan gå i gang med at lave poolbordet.
Rul derefter fondanten ud i 2-3 mm tykkelse og skær 4 rektangler ud som skal bruges til siderne på poolbordet. Resten af den brune fondant puttes i en pose der lukkes.
Lim kanterne sammen, med en smule vand fra en pensel, så de danner kanten på poolbordet.
Tag herefter noget grøn fondant og rul den tyndt ud.
Sæt den brune kant ovenpå og afmærk indvendigt i hvert hjørne med en tandstik, således at du kan se hvor stort det grønne stykke skal være.
Skær dette stykke ud og skær hullerne til dugen ud. Husk at der skal sættes grønne kanter på "dugen, så tilpas hullerne så det ser rigtigt ud. Eventuelt kan du lave de grønne kanter først. Hvis du er i tvivl om hvordan et poolbord ser ud oppefra kan du se det her.

Lav nu en firkantet pølse, også af det grønne. Dette skal blive til den grønne kant på bordet, så dimensionerne er en smagssag. Mine kanter blev en smule bredere end et rigtigt bord, men det er igen en smagssag om man vil overdrive lidt. Lim disse kanter på. Husk at lave 2 stykker pr langside og 1 stykke pr ende, så du ikke dækker hullerne til igen.
Rul herefter sort fondant tyndt ud, og sæt den grønne "dug" ovenpå, og skær nu rundt således at stykkerne er lige store. Lim det sorte stykke på det grønne. Husk at pensle på det grønne og ikke det sorte da man kan se det sorte hvor hullerne er.
Læg resterne af det sorte i en lukket dypfrostpose. Det skal bruges senere til kanterne og den sorte kugle.
Tag nu en klump hvid fondant, eller hvad du nu har. Farven er ligegyldig da dette stykke ikke vil kunne ses på det færdige produkt.
Klumpen formes så den passer ned i "trækassen" og er nøjaktig så høj at når man limer dugen ovenpå dette stykke fondant vil den grønne kant flugte med den "trækanten" Lim nu dugen med den sorte underkant ovenpå dette tykke fondant og lim stykket fast på indersiden af det brune fondant.
Hjørner til bordet, skal se
sådan ud for at komme
til at passe på hjørnerne.
Du skal der skæres sorte stykker til hjørnerne på bordet, samt små flade pølser til omkring hullerne midt på langsiderne.
Lim disse stykker på bagsiden og glat den ud over kanterne på bordet. Stykkerne skal være lidt længere end højden på selve bordet (uden ben), således at det overskydende stykke kan glattes ned på undersiden af bordet.
Lav nu små kugler af de forskellige farver. Husk at der skal være 2 kugler af hver farve, undtagen sort og hvid (som jo heller ikke er farver), da der er en ensfarvet og en stribet i hver farve. Hvis du ikke synes alle kugler skal være der, så husk endelig at den sorte og den hvide skal være der, da den sorte er den sidste der skydes i. Når den er skudt i et hul er spillet altid slut.
Rør nu et par dråber alkohol i den hvide pulverfarve og man små cirkler på de ensfarvede kugler, samt siderne på dem som skal være stribede. Sørg for at farven er rørt godt, så der ikke er små gryn i farven, da disse vil være meget synlige på de små kugler. Det er en fordel at have en lille pincet, gerne i plastik til at holde kuglerne med da de har det med at trille rundt når man forsøger at male dem.

Når du skal blande pulverfarve med alkohol
er det meget vigtigt at du tilføjer en dråbe
alkohol ad gangen.Her er en sprøjte god at have.
Denne er på 3 ml og koster 5-10 kr på apoteket.

Når farven er størknet så giv dem evt et ekstra lag, så kuglens grundfarve ikke kan ses igennem "malingen".
Giv dem herefter en lille strejf vand og lim dem fast på bordet. Du kan evt også ligge nogle i nogle af hullerne, da det trods alt er det som det gælder om. 
Tag nu den bruge fondant fra før og rul den til en firkantet pølse. Skær 4 lige store stykker. Disse skal bruges til ben på bordet. Lim benene fast på undersiden af bordet.
Tag nu noget sort fondant og lav skaftet til Pool køen (den du skyder til kuglerne med), ved at rulle en pølse der er en smule tykkere i den ene ende end den anden.  Lav evt 2, så den ene kan ligge på bordet og den anden stå op ad bordet.
Tag herefter det brune fondant og bland det med noget hvid fondant så det bliver lysere end bordet og samtidigt får mere struktur end bordet. Rul nu dette til 1-2 små pølser som også er en smule tykkere i den ene ende end den anden.
Lim de 2 stykker sammen og lad det tørre godt inden du lægger det på bordet.

Det færdige resultat inden der kom ben på.

2 kommentarer:

 1. Hvad så med huset, kommer der ikke også billeder af det?

  Håber I havde en hyggelig dag, er ærgelig over ikke at kunne være med, men glæder mig til at se dig, din familie og jeres nye hus om to uger.

  kh
  søs

  SvarSlet
  Svar
  1. Så er der oprettet et indlæg om selve kagen.
   Du kan se den her: http://farskager.blogspot.com/2012/04/hus-i-fondant.html

   Jeg glæder mig til at se din til min fødselsdag...

   Slet