Fødselsdagskage til min fødselsdag
hvor fejl kan ske
Jeg har længe godt kunne tænke mig at lave en kage med chokolade glaze over. Jeg har set en del udsendelser hvor de laver kager med chokolade glaze og tænkt at det ikke burde være så svært. Jeg besluttede mig derfor for at lave en sådan kage til min fødselsdag. Det er ofte ved min egne fødselsdage at jeg prøver noget nyt, da jeg så slipper for at lave de graverende begynderfejl når jeg skal lave kager til andre. Jeg startede med at lave en lækker jordbær-rabarbermousse som jeg frøs ned i en halvkugle foret med en dypfrostpose, skåret således at den burde efterlade overfladen pæn. Dagen efter bagte jeg browniebunden. Den er meget intens og passer godt med en frisk mousse som en hindbærmousse eller en jordbær-rabarbermousse. Jeg bagte bunden i en 18 cm form, og lavede kagen i en 20 cm form for at moussen skulle skjule bunden for en mere pæn og lige kant når den skulle betrækkes med chokolade glaze. Da bunden var kølet ned skulle halvkuglen-moussen ovenpå. Den kunne bare ikke slippe formen. Mit forsøg på at undgå ujævnheder havde gjort at der var løbet mousse igennem revnerne i posen og ud på formen. Jeg måtte derfor varme formen med en lille gasbrænder og på den måde tø det yderste lag op så den kunne slippe formen. Nu skulle moussen så ovenpå bunden. Her opdagede jeg at jeg havde hældt for meget mousse i formen, så den var blevet for høj. Jeg måtte derfor skære 2 cm af det nederste, og det skal siges, ikke er det nemmeste når det yderste er let optøet da jeg skulle have den ud af formen og det inderste stadig er dypfrossent og meget hårdt. Alt dette havde taget længere tid end jeg havde regnet med. Min Nougat-chokolademousse havde det for sat sig for meget inden jeg kunne hælde den over den frosne frugtmousse, og var nu så fast at jeg ikke fik den ordentligt ned langs siderne. Det vidste jeg dog ikke på dette tidspunkt. Her var fokus mere på at der ikke var nok chokolademousse!! Der manglede lige 1,5 cm for at dække frugtmousse-kuglen. Heldigvis havde jeg en rest tropisk mousse i fryseren som jeg måtte tage op og smøre over da det var tøet op. Dagen efter skulle jeg hælde chokolade glaze over kagen og tog kagen ud af formen for så at opdage, at der flere steder manglede mousse 2 cm op fra bunden af, og allerede her kunne jeg godt se at det ville give nogle grimme kanter, da der jo ikke kan løbe glaze ned over luft. Jeg kunne ikke gøre så meget her, da jeg hverken havde mere mousse eller havde tid nok til at smøre mere op. Jeg hældte derfor min glaze over kagen. Den var blevet lidt for kold i mens jeg overvejede hvad jeg kunne gøre med hullerne på kagen. Den ville derfor ikke løbe ordenligt ned langs siderne. Jeg forsøgte at få skrabet det fra toppen af kagen ned langs på siderne, men grundet den for lave temperatur og mit lidt for langsomme arbejdstempo havde det allerede sat sig for meget. Der kom derfor nogle grimme riller i glazen. Jeg havde set at en anden havde givet sin kage 2 gange glaze så det ville jeg også gøre, men det gjorde det bare endnu værre. Jeg besluttede mig derfor for at skjule kanterne ved at lave små firkanter i hhv ren mørk chokolade og mørk chokolade med tryk på. Trykket er kommet ved at smøre mørk tempereret chokolade over udklippede stykker transfer sheet, som jeg havde købt hos Pati-Versand i Tyskland. Jeg havde allerede tænkt mig at lave pynten ovenpå med dette ark, så det var allerede fremme. Jeg startede med at måle op og regne mig frem til at jeg skulle bruge 22-24 stykker a 4 cm til at dække hele vejen rundt. Jeg lavede derfor 12 stykker med transfer sheets. Da de var kølet ned så tog jeg foliet af chokoladestykkerne og genbrugte dem til dem som ikke skulle have mønster. På den måde blev det lige store stykker chokolade. Cirklerne ovenpå er lavet på næsten samme måde. De er dog lagt til tørring i runde udstikkere, for at få den rigtige form. Udover disse cirkler er det hasselnøddeflager på kagen som pynt.
Jeg synes det endelige resultat blev acceptabelt. Mine gæster var i hvert fald tilfredse, og det må man nogen gange stille højere end sin selvkritik.
Skriv gerne i kommentarfeltet hvis du har oplevet noget lignende, eller bare har en kommentar eller spørgsmål til det jeg skriver.
Jeg var tilfreds med glazen på denne side... |
... ikke så meget på den anden side. |
Sådan så kagen ud indvendigt. Billedet er taget dagen efter hvor den er faldet lidt mere sammen på midten. |
Den er flot 👍👍😀
SvarSletHvilken opskrift har du brugt til glazen?
Det er denne opskrift (engelsk) jeg har brugt
Slethttps://www.callebaut.com/en-OC/chocolate-video/technique/glaze#group-items-wrapper