tirsdag den 20. november 2012

En sød Blomst

En blomsterkrukke-kage
En blomst til min koneI anledning af min kones 30års fødselsdag, lovede jeg hende en speciel kage. Hun bestemte selv at det skulle være en gulerodskage, da hun ikke er så vild med kager med fyld (desværre)...
Jeg valgte en gammel familieopskrift, som min mor bagte hver sommer da jeg var barn. Vi tog ned på det nærliggende gods og købe flere indkøbsposer fyldt med 2.sorterings gulerødder, og så var det ellers hjem og bage flere portioner gulerodskage, som blev spist eller kom i fryseren.
Årsagen til at kagen skulle være en urtepotte med gerbera, er at denne blomst er min kones yndlingsblomst, og som de faste læsere ved, har jeg en forkærlighed for anderledes kager.
Nedenfor vil du kunne se fremgangsmåde til hvordan du selv kan lave en urtepotte kage. Den er faktisk nemmere at lave end man umiddelbart skulle tro.

Opskrift på gulerodskage:
Mængden passer til en barbiedukkeform + en 20 cm springform (eller ovnens bradepande)

1 kg grahamsmel
500 g brun farin
3 tsk natron
3 tsk kanel
2 tsk vanillesukker
2 tsk ingefær
2 tsk nelikke
2 tsk salt
6 æg
1500 g fintrevede gulerødder
4 dl majsolie
(evt 100 g hakkede nødder)

Alle tørre ingredienser blandes sammen i en stor skål. Pisk æg og tilføj dem sammen med olien.
Gulerødderne (og evt. nødderne) vendes i, og fyldes i kageformen(e).
Kagen bages ved 180°C. En prinsessekageform, skal have ca 50 minutter i ovnen, mens en bradepande skal have 30-40 minutter.

Hvis du vil lave en urtepottekage, skal du forsætte her:
Når kagen er afkølet vendes den ud på et skærebræt eller lignende, med den brede del (som bliver toppen af kagen) ned mod skærebrættet.
Skær 2-3 cm af toppen (den smalle ende). Pas meget på ikke at skære skævt, da dette skal være bunden på kagen. Hvis du skærer skævt vil hele kagen stå skævt og måske risikere at vælte.
Skær i den bredeste del, således at de 2-3 cm som skal være i toppen bliver lodrette (se billedet nedenfor)
Smør nu kagen op med smørcreme eller lignende. Jeg brugte smørcreme, bestående af ½ del blød smør og ½ del flormelis tilsat en lille smule rom-essens, som er pisket kraftigt til en luftig masse.


Betræk nu kagen med fondant, uden af vende kagen. Der vil komme fondant i bunden af kagen, da du senere skal vende kagen, men det er meningen.
Vend kagen over på serveringsfadet som vist nedenfor.

Sæt nu en 3-4 cm bred kant af samme farve fondant i toppen af kagen, således at det danner en forhøjning på kagen, som "jorden" kan ligge i.. Du kan bare pensle stykket med vand på den side der vender indad for at lime det fast.
Tag nogle Oreos og blend dem fint i en blender eller minihakker. Dette skal bruges til jord i urtepotten. Klik på Oreos ovenfor for at se hvad dette er, hvis du er i tvivl.
Når den ekstra kant er klistret fast og "limen" er nogenlunde tør, hældes "jorden" ud på toppen af kagen.

Jeg glemte at tage billeder af gerberaen da jeg lavede den, så i stedet at for forsøge at forklare uden billeder, vil jeg hellere anbefale dig at kigge på Kager by EnoL's blog for at få en god vejledning.
Dog står der ikke her hvordan man laver bagsiden af blomsten.
Tag noget grøn fondant og lav en lille kugle. Tryk denne flad og klip i den, ind mod midten således at der kommer små blade.
 Rul nu en ny kugle, lidt mindre end den første og læg den på midten af det klippede stykke. Lim, med vand, på siden af kuglen og lim "bladene" fast på kuglen. Læg dem nu i en tom toffifee æske og pres den blidt ned i. Gør toppen af kuglen flad og lade dem tørre lidt inden du sætter blomsten på.

For at lave bladene til kagen måtte jeg selv i gang med at google billeder af gerbera planter for at se hvordan bladene så ud.
Bladene ligner lidt mælkebøtteblade.
Lav en skabelon ud af kraftigt papir og skær det antal blade du ønsker ud af tyndt rullet fondant.Tag en ballpen (et værktøj, hvor der er en rund kugle ude i enden af den) og kør på kanten af bladende så de bliver bølgede i kanten.
Tag nu og rids årer i bladet.
Dust bladet med en anden grøn farve for at give bladet noget dybde.
Hvis du ønsker at bladene skal buge, kan du lægge noget sammenkrøllet husholdningsfilm under dem mens de tørrer. Husk at der skal være tyllosepulver i fondanten for at den bliver ordentlig stiv.
Stilkende laves ved at rulle noget lys grøn fondant til en lige pølse i passende tykkelse. Herefter føres et træ-grillspyd igennem, for ikke at de knækker når den tunge blomst kommer på. Husk at lade noget af pinden stikke ud, så du kan sætte stilken fast på blomsten.
Dust nu stilkene med samme grønne farve som du brugte til bladene.
Sæt bladene på kagen og afslut med at stikke blomsterne ned i kagen.


Lidt billeder af kagenIngen kommentarer:

Send en kommentar