søndag den 11. december 2011

At lave en bogkage (del 4)

At lave en bogkage (del 4)
At lave Converse sko i fondant
Sut med suttekæde i fondant.

Nu er jeg kommet til det sjove, nemlig at se alle ideer bliver til virkelig. Det er nu at det må briste eller bære.
Jeg vil anbefale alle der vil prøve at lave en kage for at de i god tid, inden de skal lave deres første kage, øver sig i at arbejde med fondant. Det jeg gjorde var at lave en halv portion fondant (MMF) og dagen efter lavede jeg en sut samt forsøgte at lægge fondant på et ovnfast fad der lå på hovedet. Det sidste er naturligvis ikke lige som at lægge det på en rigtig kage, men man kan se hvordan fondant arter sig når man lægger det over en firkantet eller rund form, og hvordan man får siderne til at lægge pænt uden af folde.

Inden du starter med at lave figurer i fondant skal du have fundet følgende frem:


 • Skalpel eller filetkniv
 • Bageunderlag eller klargjort bordplade
 • Skabeloner til diverse figurer som du skal lave
 • Udstikkere
 • Duster
 • Fondant (Det skal forblive i køleskabet indtil brug)
 • En lille beholder med vand
 • En lille pensel til at lime med.
 • Tandstik eller modellerværktøj.
 • Husholdningsfilm til at støtte figurerne med (her flappen på skoen)
 • Evt. en embroser til at lave sy-stingsmønsteret med
 • Evt. pastafarve til at farve fondant med.
 • Evt. Tusch med levnedsmiddelfarve.
Det første jeg vil lave er en Converse sko: 1. Print skabelonen-arket ud og klip skabelonerne ud. Find skabelonen her Læg mærke til at ovenstående billede illustrerer hvor de forskellige 
 2. Rul nu først den farvede fondant ud, og skær stykkerne 5, 6 og 12 ud ved at lægge skabelonerne ovenpå. Tykkelsen af fondanten skal være ca 4-5 mm. Man kan for nemhedens skyld lægge skabelonen på fondanten og så rulle med bagerullen/rullepinden ovenpå fondanten. Så kan man skære de forskellige dele ud uden at skulle være bange for at komme til at skære i skabelonen. Jeg lavede sålen (skabelon 5) i det farvede fondant. Det er smag og behag. Husk at sålens skabelon skal spejlvendes den ene gang, for at udgå at du laver 2 sko til venstre fod. Siderne (skabelon 12) kan enten bare skæres ud 4 gange og så skal 2 af dem vendes før der laves imitation af sy-sting, da sy-stingene ellers vil være på indersiden på nogle af den ene side. Alternativt kan man lave siden i 1 stykke i stedet for 2. Derved undgår man at skulle samle siderne bagpå. Dette gøres ved at først at ligge skabelonen på og så skære rundt om skabelonen dog uden at skære ud der hvor man ville samle den med den anden side. I stedet vender man skabelonen og skærer videre, således at de to stykker nu sidder sammen. Se evt. et youtube-klip med en lille vejleding om dette her. 
 3. Lav hullerne i siderne (skabelon 12) hvor snørebåndet skal "igennem". Dette gøres vha et sugerør. Husk at puste det stykke ud som du har stukket ud og nu sidder i sugerøret, da det ellers vil give problemer når du skal stikke det næste hul ud.
 4. Pak den farvede fondant væk.
 5. Tag nu den hvide fondant frem og rul den ud, og skær næsefronten ud (skabelon 4). Skær derefter skabelon  10 ud. Denne skal bruges til at lave logoer på skoen. Jeg brugte selv skabelon 9 og 11, men det fortrød jeg. Der skal ikke ret meget til før disse lige pludselig er for korte. Jeg vil derfor anbefale dig at skære lange strimler ud i en bredde på ca. 7 mm
 6. Pak herefter den hvide fondant sammen, da der går noget tid før du skal bruge fondanten til snørebåndene.
 7. Start med at lægge sålerne frem. Husk at der skal være spejlvendte i forhold til hinanden. (ligesom rigtige sko). Tag herefter siderne frem. Tag penslen og "mal" lidt vand på undersiden af siderne, samt der hvor de skal limes sammen (hvis ikke du har lavet et helt stykke). Sæt dem herefter på sålen.
 8. Lav to bolde af husholdningfilm og læg dem i skoen. Disse skal fungere som støtte til fronten af skoen så den ikke falder sammen.
 9. Læg nu den farve frontslip (skabelon 6) ned på bordet og lim (med vandet) den hvide del af fronten (skabelon 4) ovenpå således at det runde på de to dele flugter med hinanden. Når det har ligget lidt kan du lime den på sålen. Læg mærke til at du skal bukke fronten således at det forreste er lodret. Ellers vil det ikke passe med siderne på skoen. Her skal du bruge husholdningfilmen og sørge for at den støtter godt på flippen, ellers vil denne falde sammen. 
 10. Tag fondanten fra skabelon 6 og lav imitation af sy-sting på denne som det er illustreret på skabelonen. Dette kan gøres ved at bruge en embroser, eller bruge en tandstik til forsigtigt at lave mærkerne i fondanten. Fold nu stykkerne således, at det uden sy-stingene, vender ind mod skoen. Lim nu stykkerne bag på skoen.
 11. Tegn streger på de 2 længste hvide strimler, som vist på skoen foroven. 
 12. Lav imitation af systing på de 2 korte hvide strimler.
 13. Lim de 2 længste strimler på skoen først, således at de flugter med siderne på skoen. De skal kun gå til kanten af siderne og må ikke kom ud på spidsen af skoen.
 14. Lim herefter de korte strimler på således at sy-stingene vender opad. Se på billedet hvordan de skal side.
 15. Tag den hvide fondant frem igen og rul den tyndt ud. Skær herefter snørebånd i en tykkelse af ca. 4 mm. Du skal bruge 4 stykker i 5 cm, 8 stykker i en længde af  7-8 cm, 1 styk  i en længde på ca. 3 cm og 4 stykker på 10 - 15 cm.
 16. Lim 2 stykker af dem på 5 cm som et kryds på hver af skoene, således at enderne  ligger ud for hullerne. Disse skal være den del af snørebåndene som ligger bagerst. Dette gentages på den anden sko.
 17. Tag 1 stykke på 7-8 cm og rul forsigtigt enderne så de ligner at de er presset sammen for at komme ind gennem hullerne. Dette stykke skal sættes i de to nederste huller. Tag noget af længden hvis de er for lange. Pensel lidt vand på de nederste huller, der hvor snørebåndene skal sidde fast. Skub spidserne af strimlen ind i hullerne vha. et modelleringsværktøj eller bagenden af penslen.
 18. Gentag punkt 17 med 2 stykker mere. Disse kan enten sættes således at de går fra den midterste til den øverste på modsatte side og så krydser over hinanden. Ellers kan man sætte  den på samme måde som punkt 17, altså vandret. Ved første løsning skal man sætte et stykke mere på som går mellem de øverste huller. Ved anden løsning skal man blot huske at hvis man ikke vil have en bundet sko, skal man ikke sætte den øverste på.
 19. På den/de sko der skal have en sløjfe tager man 1 stykker på 7-8 cm og folder enderne således at de møder hinanden ovenpå midten af strimlen, således at det ligner en sløjfe. Man tager nu det lille stykker og bukker rundt om midten for at skjule samlingen. Når man har selve sløjfen tager man 2 af de lange stykker og ligger dem på midte af det øverste bånd. Skær evt. strimlerne til således at de ikke overlapper hinanden i toppen. Lav nogle bølger i snørebåndet, således at det ser levende ud. Læg noget husholdningsfilm under hvis det falder sammen. Rul spidserne forsigtigt, så det ligner rigtige snørebånd.
 20. På den sko hvor snørebåndet ikke skal være bundet, kan man enten bare lade de to snørebånd gå over hinanden inden de løber ned af skoen og ud på "gulvet", som jeg har gjort, eller man kan sno dem rundt om hinanden, som vidst på billedet foroven. Husk at lime med vand de steder snørebåndet rører skoen, for at de sidder bedre fast og risikoen for at snørebåndende knækker er mindre.
 21. Skoen er nu færdig og skal sættes til tørre, helst i en papæske. Lad bare husholdningfilmen sidde indtil de skal på kagen.
Resultatet af mine første sko i fondant.Ingen kommentarer:

Send en kommentar