fredag den 9. december 2011

At lave en bogkage (del 2)

At lave en bogkage (del 2)
Tidsplan

I dette indlæg vil jeg skrive lidt om hvornår man kan/skal lave de forskellige ting til kagen. Min kage skulle spises søndag, men for nemhedens skyld angiver jeg bare hvor mange dage før man kan/skal lave de forskellige ting.

Mere end 5 dage før:
Find inspiration på nettet og tegn et billede af kagen, således at du er helt sikker på at pynten kan være på kagen og at du ikke glemmer noget pynt. Jeg har desværre ikke selv gemt min tegning, så jeg kan ikke komme med et eksempel.
Hvis du vil lave noget specifikt, som f.eks. converse sko, så find skabeloner mm inden, så alt er klart inden. Der er ikke noget værre end at mangle skabeloner mm når man er startet på kagen. Hvis du er i tvivl om hvordan du skal lave nogle bestemte ting, så find også ud af det inden du starter.

Mindst 5 dage før:
Lave fondant. Det anbefales at fondanten ligger i køleskabet til dagen efter før man begynder at bruge den. Dog kan den sagtens ligge længere. Fondant skal altid ligge i en tætsluttet pose når man ikke arbejder med den. Dette skyldes at den meget hurtigt bliver tør og så vil fondanten revne når man forsøger at lave figurer. Dette gælder også når man er ved at modellere figurer mm. Tag kun det som du skal bruge til den givne figur. Lad resten blive i den lukkede pose.


Mindst 4 dage før:
Lave 3D fondant figurer. Her menes ting som hæver sig over overfladen, f.eks. sko, sutter osv. Det skyldes at fondanten skal blive helt stiv for at holde sig selv, og det bliver det kun af at lufttørre. Læg figurerne i en pap-æske, da det ellers ikke vil tørre ordentligt.

1-2 dage før:
Hvis du ved du ikke har tid til at betrække kagen på dagen, så skal moussen og kagebundene laves 2 dage før, ellers dagen før.
Lav fyldet til kagen, da en mousse bliver meget mere fast ved at stå i køleskabet i et par timer.
Bag lagkagebundende. Disse kan også laves tidligere og så fryses ned. Husk at lægge bagepapir mellem lagene inden du kommer den i fryseren.
Når mousssen har stået et par timer lægges kagen sammen, og står til dagen efter.
Lav evt 1:1 chokolade ganache, hvis du skal bruge dette til opsmøring. Det kan også gøres samme dag som du skal bruge det, så længe du husker at indlægge tid til at den stivner inden du kan bruge den.

1 dag før eller mindst 3 timer før servering:
Smør kagen op med smørcreme eller 1:1 chokolade ganache. Sæt kagen på køl indtil det er stivnet. (dette kan tage 1 times tid)
Læg fondant på kagen. Sæt kagen i køleskabet, utildækket! Hvis du dækker kagen til vil fondanten smelte meget.

På dagen:
Pynt kagen med fondant, og royal icing.
Hvis du skal lægge et sukkerbillede på kagen, skal dette ske umiddelbart før servering, da billedet vil smelte af at komme i køleskabet.

I del 3 vil jeg skrive lidt om at lave figurer mm til kagen, samt om hvor man kan finde inspirationer til figurer.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar