mandag den 5. december 2011

Materialer

Materialer

At lave kager med fondant, kan hurtigt blive en dyr fornøjelse. Jeg har her samlet en liste over ting som jeg efter min mening, sagtens kan undvære eller erstatte med ting man allerede har.

Rullepind:
Hvis du har en ordentlig kagerulle, så brug den. Efter min mening er der dog 2 ulemper ved at bruge en normal kagerulle: Den ene ulempe er at man har det med at rulle for hårdt på dejen hvorved den bliver trykket fast i bordpladen. Den anden ulempe er at en kagerulle ikke er ret bred, man kan derfor komme til at lave striber på fondanten der skal lægges over kagen. Dette kan dog undgås ved hele tiden at flytte kagerullen, således at man ikke ruller det samme sted på fondanten hele tiden. Hvis din kagerulle er af træ så put lidt flormelis eller maizena på den, inden du bruger den. Brug gerne en duster så der ikke kommer for meget på. Læs mere om hvordan du selv laver en duster længere nede i bloggen.

Udstikkere:
Udstikkere til fondant koster tit 50-100 kr for et sæt. Her kan man bare købe udstikkere til småkager, som tit sælges billigt i Tiger'en eller i supermarkeder. Jeg købte et sæt i Lidl til 29 kr med ca 20 forskellige former, heriblandt hjerter som jeg brugte til kagen.
Hjerter som er lavet med udstikkere fra Lidl.
Det miderste hjerte er præget med fondant embrosser fra butikken Kræmmer Hus til 58 kr

Hvis man vil have tekst på kagen, kan man købe bogstavudstikkere fra 65 kr og op. Hvis man ikke rigtig synes, man vil bruge den samme skrifttype hver gang, så åben word på computeren. Find den ønskede skrifttype og print den tekst du vil have stående på kagen ud på et kraftigt stykke papir, i forholdet 1:1. Herefter er det blot at klippe/skære bogstaverne ud enkelvis og så har du en form at skære efter, men en filetkniv eller en skalpel. Her vil jeg blot anbefale at du spejlvender bogstaverne, således at det fondant som vender nedad bliver det som vender opad. Fondanten har det nemlig med at flosse lidt i kanten når man skærer, men det vil ikke kunne ses, hvis det vender ned mod den færdige kage. På min søns dåbskage har min kone selv tegnet bogstaverne på noget kraftigt papir.og så derefter skåret dem ud til mig.
Jeg købte selv en skalpel med løse blade. Sådan en koster max 50 kr i Bog og Idé. Den er fiks og med en smidig hånd kan man hurtigt selv lave de figurer som man ønsker, uden at skulle købe specifikke udstikkere til hver enkelt form. Fordelen ved en udstikker er dog at det går en del hurtigere hvorved det er at fortrække hvis man skal lave en masse ens figurer.
En anden smart udstikker som er meget billig, er et sugerør. Det er ideelt til at bruge når man skal lave helt runde huller i eksempelvis sutter eller i sko, hvor snørrebåndet skal igennem. Jeg brugte det også til at lave prikken over i'et på mine i'er på Noa's dåbskage.

Duster:
Ideen fandt jeg hos danmarks bedste blog om fondant og kagekunst: himmelske-kager.blogspot.com

Fra himmelske-kager.blogspot.com
En duster bruger man til at duste maizena eller flormelis ned på arbejdsbordet og på fondanten således at fondanten ikke klistre fast til bordet eller kagerullen/rullepinden.
I stedet for at købe en duster kan man i stedet blot bruge 2 engangsklude, ligge den sammen og fylde dem med maizena/flormelis, og så lukke med en lukkeklips eller en elastik. Som forholdsvis nybagt far er engansklude alligevel nogle som vi har, så det er bare lige at fiske nogen ud når der tages hul på en ny pakke.
Billedet er taget fra himmelske-kager.blogspot.com, og vejledningen til at lave den kan findes her

Kageplader:
Hvis man skal lave en kage som er større end det kagefad man normalt bruger til lagkagen, så kan man købe kageplader. Disse koster mellem 30 og 100 kr. En billigere løsning er blot at tage en krafig papkasse og skær et stykke til. Hvis kagen er stor, så læg et par stykker pap ovenpå hinanden for at gøre pladen mere solid. Hvis du ikke har nogen større papkasser liggende, og din lokale brugs ikke lige har en tom banankasse, så køb en flyttekasse i Harald Nyborg eller lignende steder. De koster ca 15 kr. Når du har klippet pappet ud, limer du blot staniol ovenpå pappet, så bliver det hurtigt en flot kageplade. Husk at lægge nok staniol op til at det også kan limes fast på undersiden af pappet, da det ellers vil gå løst når kagepladen flyttes.

Smoother:
En smoother er et værktøj som minder lidt om en slibeklods. Den gør at fondanten ligger helt plant på kagen uden ujævnheder. Jeg savnede på intet tidspunkt dette værktøj. Jeg tog blot min ring af og trak op i blusen og brugte så ellers stille min håndflade til at udglatte fondanten på kagen. Jeg har set på et youtube-klip hvor kokken anbefaler at man tager noget fondant og bruger dette som en smoother. Dette synes jeg dog ikke virkede ret godt. Så ville jeg hellere bare bruge hånden. Husk nu at tage ringe af, og pas på med at bruge fingerne, da aftryk af negle ikke er ret pænt på en kage.

Pastafarve:
Pastafarve et det som man farver fondanten med. Det er levnedsmiddelfarver, hvilket blot betyder at man kan spise det. Jeg ser mange der spørger om man ikke bare kan bruge frugtfarve i stedet for. Det kan man ikke!! Da frugtfarve ikke er nær så koncentreret vil det tilføje for meget væde til fondanten, hvorved den vil blive klistret og derefter tør, når man tilfører ekstra flormelis til fondanten.
Man kan sagtens bruge den samme pastafarve, hvis man blot vil have flere nuancer af samme farve (f.eks. mørk blå, blå og lyseblå). Her skal man blot købe en mørk farve. Man tilfører farven ved at stikke en tandstik ned i pastafarven og så stikke den ned i fondanten eller væsken, hvis man selv laver fondanten. Der skal ikke bruges ret meget, så pas på du ikke gør din fondant for mørk for så er spillet kørt. Husk at bruge en ny tandstik hver gang, for ikke at ødelægge pastafarven.
Pastafarver koster ca 40 kr pr farve. Man kan købe det i Panduro, Kop og Kande, samt specialbutikker rundt omkring i landet. I Næstved hvor jeg bor kan man købe det i butikken Kræmmer Hus, som også ligger i Slagelse og også er en internetbutik. Jeg fandt butikken ved at google ordet "Fondant" med bynavnet på den by jeg bor i, så kom den helt automatisk op som en af de første resultater.

2 kommentarer:

  1. Hej - super blog. Sad lige og læste det du havde skrevet om pastafarver. Ville blot nævne at jeg har købt nogle super black, super red og super blå hos www.cakesandmore.dk - de farve bare fondant kanon godt. Ikke noget med den sorte blivet mere grå end sort - her får du det resultat du ønskede.

    SvarSlet
  2. Tak for det.

    Jeg vil snart lave en nyt indlæg med oversigt over hvilke steder man kan købe udstyr, og der vil jeg helt klart have www.cakesandmore.dk med på. Tak for tippet.

    SvarSlet