fredag den 16. december 2011

At lave en bogkage (del 8)

At lave en bogkage (del 8)
Opsmøring af kagen

Opsmøring af kagen er meget vigtigt når man arbejder med fondant. Dels er det til at gøre kagen helt plan, således at fondanten ligger pænt på kagen, og dels for at undgå at fondanten smelter. Dette vil helt sikkert ske hvis den kommer i direkte kontakt med moussen i kagen.

Jeg valgte en 1:1 chokolade ganache som opsmøring for at give kagen et lille tvist. Som navnet antyder så skal der lige del chokolade og lige del piskefløde

Jeg brugte 500 g mørk chokolade og 500 ml (½ l) piskefløde til at smøre op med. Chokoladen skal være omkring 55%, da en mere bitter chokolade vil gøre cremen for hård og en lysere vil indeholde for meget kakaosmør til at blive stiv.
Opskriften til cremen er meget simpel:
Kog piskefløden op og hæld den over den finthakkede chokolade. Lad massen stå i ca 5 minutter og rør derefter forsigtigt rundt indtil massen er ensartet og blank.
Sæt massen på køl indtil cremen har konsistens som blød kærgården. (som Kærgården der har stået ude i ca 5-10 minutter.) Hvis massen er for tyk vil den være for svær at smøre på, mens hvis den er for tynd vil den løbe ud på siderne.

Smør kagen op således at overfladen er helt glat og siderne er helt plane. Brug en kagespartel til dette. Læg kun chokoladen på halvdelen af spartlen, da det ellers vil være for svært at styre. Ved kanterne skal du smøre indad, da du ellers kan komme til at ødelægge bunden eller presse al moussen ud af kagen.
Se evt guiden her

Når du er færdig med opsmøringen stilles kagen i køleskabet indtil chokoladen er stivnet. Du kan nu enten smøre kagen igen, hvis der er brug for dette, ellers kan du nu betrække kagen med fondant.

Se del 9 om hvordan man betrækker og pynter kagen.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar